Zoeken:
Type en klik op enter
Volgen:

Baltic Designs

Afgelopen week was ik bij mijn oud-collega’s om kadootjes en aandacht te brengen en terwijl ik in de hal stond te wachten, werd ik door een receptioniste aangesproken: ‘Mevrouw, ik vind uw laarzen zo mooi’. Mijn contactpersoon kwam op hetzelfde moment aanlopen en zei: ‘Het is ook nog steeds hetzelfde, iedereen wil aan wat jij draagt of wil weten waar jij het gekocht hebt. Jij bent net een ‘walking style icon’, daar moet je echt iets mee gaan doen’.

Nu neem ik adviezen van anderen altijd graag ter harte en daarom had ik afgelopen dinsdag een lunchafspraak met Vaiva in Amersfoort. Zij is de startende ondernemer over wie ik vorige week schreef. Toen ik de kleding in haar webshop zag was ik op slag verliefd. Ik heb contact met haar gezocht omdat ik niet alleen nieuwsgierig was naar de kleding, maar vooral naar de persoon en het verhaal erachter.

De persoon: Vaiva is een smart ass onderneemster uit Litouwen. Ze heeft drie universitaire titels op zak, heeft verschillende commerciële functies gehad en haar eigen beauty-bedrijfje. Op een bruiloft van vrienden ontmoet ze een Nederlandse man, trouwt met hem en verhuist naar Nederland. Dat is 2 jaar geleden en ruim een maand geleden is ze met haar Nederlandse bedrijf gestart: Baltic Designs.

Het bedrijf: Baltic Designs is de eerste webwinkel in Nederland met Baltische mode en design. Mode voor vrouwen, kinderen en mannen, woonaccessoires en sieraden. Alle producten zijn van Baltische designers en worden in kleine oplages of op aanvraag gemaakt.

Het verhaal: Vaiva heeft lef en ambitie en wil meer bereiken met haar webshop dan alleen het verkopen van producten. Ze wil een brug slaan tussen de Baltische staten en Nederland, inspiratie bieden en culturen samenbrengen. De Baltische staten -Estland, Letland en Litouwen-  hebben lang in de ‘dark age’ geleefd tijdens de overheersing door de Duitsers en Russen en zijn sinds de onafhankelijkheid op zoek naar hun eigen identiteit. Het barst er van de creativiteit en jonge kunstenaars en ontwerpers gebruiken fashion en design als een middel om de tijdgeest en hun nieuwe identiteit een gezicht te geven. Bijna alles heeft iets traditioneels of zelfs ‘folk’. Oude ambachten worden geïntegreerd in nieuwe technieken. Tradities, rituelen en symbolen herleven. Alles is lokaal en met de hand gemaakt, met natuurlijke kleuren, materialen van hoge kwaliteit en natuurlijke (grond-)stoffen.

Zoals ik al eerder schreef was ik op slag verliefd op de kleding -vooral die van Le Muse- en ga ik binnenkort mijn eerste bestelling plaatsen. Mijn geduld wordt dan wel op de proef gesteld, want de levertijd is 2 tot 3 weken, maar start ik 2014 wel met een nieuwe en unieke outfit.  

baltic designsbaltic designs

baltic designsbaltic designsbaltic designsbaltic designsMet dank aan Vaiva voor de foto’s. Alle producten -en nog veel meer- zijn te vinden in de webshop van Baltic Designs.

Start een discussei