“Ik hoop dat ze thuis zijn”, zegt kelner Henk als hij een schaaltje escargots op tafel zet. Henk is kaal en heeft het postuur van een Amsterdamse nachtclubportier. Hij straalt alles uit wat je niet verwacht van een kelner in een klassiek Frans restaurant, maar hij is één van de specialiteiten van restaurant In ’t Vierde Baarsje in Amsterdam. De andere specialiteit is flamberen.
Restaurant In ‘t Vierde Baarsje in de Surinamestraat in Amsterdam heeft al sinds 1976 hetzelfde interieur en dezelfde kaart. Grof gestuukte muren, bruine meubels, koperen pannetjes aan de muur, een kroonluchter met kapjes van varkensblaas, overal rozen en een grote mand opgemaakt met fruit. Alles ademt seventies. Na 38 jaar word je vanzelf retro…
De grootste publiekstrekker is het flamberen aan tafel: boeuf stroganoff, cerises flambées of crêpes suzette. Echte Franse klassiekers.
Bij restaurant In’t Vierde Baarsje word je verwend met aandacht, humor en fantastisch eten. “Je komt hier niet om te eten, maar je gaat uit eten”, zegt kelner Henk, “90% van onze gasten komt hier al 10, 20 of 30 jaar.” Een van onze tafelgenoten komt er al vanaf haar 8e, toen ze met haar ouders aan de Hoofdweg woonde en ze naar In ’t Vierde Baarsje ging voor speciale gelegenheden en sjiek uit eten. Toen Erwin en ik nog in Amsterdam woonden kwamen we er ook regelmatig. Vrijdagavond waren we er even terug, om Erwins verjaardag te vieren, en het was fijn om te zien dat er nog steeds niet veel is veranderd, behalve de eigenaar, de toiletten, de cappuccino en dat je er nu kunt pinnen!
Restaurant In ’t Vierde Baarsje heeft geen website, maar is te vinden aan de Surinamestraat 32 in Amsterdam. Geopend op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Reserveer op tijd.
Copyright © 2014 | Planet Janet
Luc - 10 jaren geleden
Hier herken je wat er op de kaart staat. Een chateaubriand is zoals die zijn moet. De saus aan tafel bereid en geflambeerd met vodka. Heerlijk, klasiek en gewoon heel lekker. Een avondje hier is een avondje jeugdherinneringen ophalen.